Imperfectie is perfectie


De titel zegt veel over mijzelf. Ik heb de perfectie los moeten laten toen ik met klei begon te werken en de imperfectie moeten omarmen. Het is en blijft handwerk en daarmee wordt ieder stuk dat je maakt uniek. Loslaten van de perfectie blijft lastig en een leerdoel van alle dag.

Al van jongs af aan ben ik aangetrokken tot het beroep van “pottenbakkers”. Tijdens vakanties heb ik veel keramiek ateliers gezocht en mij laten fascineren hoe keramisten de mooiste producten vervaardigde op de draaischijf. Lang bleef deze fascinatie een droom omdat de tijd om zelf keramist te worden ontbrak. De liefde, een eigen huis, kinderen en werken zorgde er voor dat ik mijn droom niet in uitvoering bracht.

September 2017 trok ik de stoute schoenen aan en ben ik de opleiding gaan volgen aan de Nederlandse Keramiek opleiding in Gouda. Tijdens deze drie jarige opleiding tot keramist heb ik leren draaien en handvormen. In drie jaar tijd veel geleerd en mijn passie voor klei is alleen maar toegenomen. Mijn diploma heb ik gehaald in 2020.

Naast het vervaardigen van mooie producten geeft het ook een enorme voldoening en rust om met klei bezig te zijn. Iets waar ik andere graag deelgenoot van wil maken. Zowel in de verkoop van mijn producten (zie een greep uit mijn collectie elders op deze website) als ook om het zelf te ervaren (zie de workshops en cursusmogelijkheden). Ik wil mensen laten genieten van mijn werk, maar ook volwassenen en kinderen het zelf laten ervaren wat de mogelijkheden van klei zijn.

Klei is voor mij als mindfulness, als ik met klei in mijn atelier bezig ben, dan kan ik alles even los laten. Wil je dit ook ervaren, kijk dan zeker even bij de workshops of cursussen die ik geef.

Groet,

Madeleine Petter-Koper